Poppegårdens vita skånelänga från 1700-talet, med sina klättrande rosor och Öresund i fonden, var under många år Nils Poppes oas, strax norr om Helsingborg. Här kunde han dra sig tillbaka och vila, men även bjuda in folk från när och fjärran till samkväm i glada vänners lag.

Nu är Nils Poppe sedan flera år bortgången, men hans fru Gunilla håller fortfarande kulturtraditionen i Domsten levande med nya uppsättningar på gården varje sommar.

I samband med föreställning finns det möjlighet att se Nils Poppes arbetsrum.

KONTAKT

SOCIALA MEDIER

2020

“En sommarlek mellan dröm och vaka…”
Trädgårdskultur på Poppegården

En julihelg pandemisommaren 2020, bjöd vi på spontan trädgårdskultur på Poppegården. En kulturcabarét fylld av visor, lyrik och poesi – istället för den ordinarie sommarteatern.

Kära Poppegårdsvänner!

Vi kunde ju inte låta en hel sommar gå förbi utan att bjuda på lite kultur här på Poppegården. För att muntra upp oss själva och kanske någon mer, satte vi ihop ett program med visor, lyrik och poesi i cabarétform. Och nog blev vi, tillsammans med er som kom och såg oss, uppmutrade allt! Texter och musik med humor och eftertänksamhet blandades ihop till en timme balsam för själen. Naturligtvis corona-anpassat med max 50 personer i publiken, som spred ut sig i Poppegårdens prunkande trädgård och det blev en härlig helg, även om premiären bjöd på ett par regnstänk.

Tack för att ni kom och förgyllde vår kulturhelg!

/GUNILLA I JULI 2020

“Det blir föreställning på Poppegården ändå – men i litet format”

Gunilla Poppe och hennes skådespelarvänner tyckte att det var för tråkigt att sitta och vänta på bättre tider. Nu repar de ihop en kabaré-föreställning som har premiär på Poppegården på fredag – med max femtio personer i publiken, förstås.

Anders Wällhed, Mia Poppe, Karin Bergqvist, Gunilla Poppe, Thomas Poppe och Niclas Strand kunde inte hålla sig från scenen. Till helgen blir det trädgårdsföreställning på gårdsplanen. Bild: Britt-Mari Olsson

För en dryg månad sedan kom Gunilla Poppe med beskedet att årets sommarteater på Poppegården ställs in och föreställningen ”Leka med elden” ska istället spelas sommaren 2021.

De lånade kostymerna från Malmö stadsteater blev hängande oprovade i garderoben.

– Vi var lite ledsna för att det inte blev något, och så sa Karin: Kan vi inte göra något så vi faktiskt håller oss igång? Så började vi leta i lådor och se vad vi hade, säger Gunilla Poppe.

I helgen bestämde de sig för att sätta upp kabarén ”En sommarlek mellan dröm och vaka” som har premiär redan på fredag. Medverkar gör Gunilla Poppe, Niclas Strand, Karin Bergqvist, och Mia och Thomas Poppe. Anders Wällhed står för regi och ett gästspel på scenen som trubadur.

– När vi hade bestämt oss för detta så kände vi hur vi piggnade till och hur roligt allt blev igen. Man måste ju syssla med något, säger Gunilla Poppe.

Hur gör ni för att repetera en hel föreställning på så kort tid?

– Knepet är att vi har en del nummer som vi redan kan och har gjort i andra sammanhang, men sen har vi en del nytt material, och så sätter vi ihop det.

Det blir till exempel en del välbekanta nummer från både Povel Ramels och Tage Danielssons material, men även nyskriven text av Pamela Jaskoviak.

Så värst stressade är skådespelarna inte, menar Gunilla Poppe.

– Vi är mer taggade just nu men vi kanske blir lite stressade fram emot fredag, säger hon.

Katten Sindra har gjort många oplanerade inhopp på scen ”Vi har fått låsa in henne ibland för hon snor ju showen” berättar Mia Poppe. Bild: Britt-Mari Olsson

Föreställningen spelas i Poppegårdens trädgård på fredag, lördag och söndag med en publik på max femtio personer. Stolarna ställs långt ifrån varandra, och handsprit ska också finnas att tillgå. Men om det regnar ställs föreställningen in.

– Just nu ser det ut som att det blir fint fredag och lördag men det ändras ju hela tiden, säger Gunilla Poppe.

Matilda Bergqvist, Helsingborgs Dagblad

Medverkande:

Karin Bergquist, Mia Poppe, Niclas Strand,
Thomas Poppe, Anders Wällhed och Gunilla Poppe

Regi:

Anders Wällhed

Föreställningar 2020:

Fredag 10 juli kl. 18.00
Lördag 11 juli kl. 15.00
Lördag 11 juli kl. 18.00
Söndag 12 juli kl. 15.00