“Fröken Julie”
av August Strindberg
& Marie-Louise Ekman
Kära publik!
Hjärtligt välkomna till ännu en sommar med August Strindberg här på Poppegården! Denna gång är han dock inte ensam. När Strindberg sommaren 1888 satt och skrev ”Fröken Julie” kunde han väl inte ana att teaterchefen och dramatikern Marie-Louise Ekman, sisådär 135 år senare, skulle ta sig an hans pjäs.
Fröken Julie hade premiär den 14 mars 1889 på en specialföreställning vid Badstuestræde i Köpenhamn. Föreställningen spelades bara en gång eftersom pjäsen förbjöds, då man ansåg den vara grovt osedlig. Det dröjde sedan ända till 1906 innan pjäsen fick premiär i Sverige på Strindbergs Intima Teater i Stockholm.
I vår uppsättning möter vi några skådespelare som har åkt land och rike runt med ”Fröken Julie” ett helt liv. Men ekonomin är knackig och till slut har de inte råd med en tredje skådespelare, så inspicienten får klä ut sig och spela rollen som Kristin.
Marie-Louise Ekman har skapat ett parallellt scenrum, vid sidan av den ursprungliga berättelsen. Replikerna handlar om det verkliga livet, vardagen, åldrandet och det tragikomiska i tillvaron. Vad gör tiden med de stora livsfrågorna? Är engagemanget lika brinnande som när man var ung?
1973 spelade jag ”Fröken Julie” på Stadsbiblioteket i Helsingborg, i ett arrangemang av ABF och Helsingborgs Stadsteater. Replikerna landar helt annorlunda nu. Strindbergs text är självklart densamma, men tiden, livet och språket har fått en annan ton.
När man är ung vill man förändra världen. När man blir äldre når man i bästa fall någon sorts förlikning med tillvaron. Eller? Det har varit rysligt och roligt att på nytt få kontakt med sitt yngre jag – och det känns tryggt att jag har min trogna ensemble Göran, Niclas, Anders och Thomas med mig på denna tidsresa!
Varmt välkomna att följa med oss!
/GUNILLA i maj 2023
Sören Billing, Helsingborgs Dagblad
Boel Gerell, Helsingborgs Dagblad
Ensemble:
Gunilla Poppe, Göran Thorell och Niclas Strand
Regi:
Anders Wällhed
Manus:
August Strindberg och Marie-Louise Ekman
Teaterteknik:
Thomas Poppe
Foto:
Hemsida:
Premiär:
Fredagen den 30 juni 2023 klockan 19.00
Föreställningar:
30 juni – 30 juli 2023
Tisdag till Torsdag kl. 19.00
Lördag och Söndag kl. 15.00
Föreställningens längd:
Två timmar inklusive paus.
Café och Poppemuseum:
Vårt café och det lilla Poppemuséet i Nils Poppes arbetsrum är öppna i pausen.
Medverkande:
Gunilla Poppe genomgick Dramatens Elevskola 1954-57. Hon var 17 år när hon kom in – en av de yngsta genom tiderna. Efter detta tillbringade hon fyra år på Helsingborgs Stadsteater, där hon fick göra skiftande roller som: Prinsessan i Svinaherden, hora i Tolvskillingsoperan och dramatiska roller i Utsikt från en bro och Anne Franks Dagbok. Sedan åkte Gunilla Poppe till Stockholm, där hon medverkade på TV-teatern i ett par uppsättningar, åkte på flera turneer där hon bland annat spelade Beatie i Arnold Weskers Rötter och Shen Te Shui Ta i Den goda människan från Sezuan. Sommaren 1962 gestaltade hon Flickan med hunden i Soldaten Svejk på Skansenteatern i Stockholm. Huvudrollen Svejk spelades av Nils Poppe. Så gick det som det gick. Efter barnafödande spelade Gunilla på Borås Stadsteater och på Fredriksdalsteatern, både hos Nils Poppe och Eva Rydberg, i sammanlagt 20 säsonger. I 21 år var Gunilla anställd vid Malmö Stadsteater. Sedan 1986 har hon även producerat egna uppsättningar i Helsingborg på somrarna. 2011 började hon sätta upp pjäser på Poppegården och i förra årets uppsättning såg vi henne i Strindbergs Ett Drömspel.
Göran Thorell är utbildad vid Scenskolan i Stockholm och har därefter spelat på en rad teatrar runt om i landet, såsom Riksteatern, Pistolteatern, Boulevardteatern, Uppsala stadsteater, Västmanlands länsteater och Norrbottensteatern. På Stockholms stadsteater har vi bland annat sett honom i Björnen av Tjechov och i Astrid Lindgrens Mio Min Mio, i bearbetning av Kristina Lugn. På film och i TV har vi sett honom i produktioner som Varuhuset, Pip-Larssons och Glöm inte mamma! Många minns honom även i rollen som Bull i Pelle Svanslös. Senast vi såg Göran här på Poppegården var i kabarén Skånska Vägskäl 2009 och vi är så glada att välkomna honom tillbaka igen!
Niclas Strand utbildades till skådespelare på Calle Flygare teaterskola. Har spelat revy, operett och musikteater på olika teatrar och i fria grupper. Här på Poppegården har han setts som Fredrik i Pelikanen och som HC Andersen i Spegelbilder. 2017 spelade han Lillen i Soldat Fabian Bom på Vallarnas friluftsteater och på den efterföljande turnén som avslutades på Lisebergsteatern i Göteborg våren 2018. Sommaren 2018 var han sedan tillbaka här på Poppegården i uppsättningen Ett stort hjärta. Han är också medlem i showgruppen Widén-Strand-Poppe, som producerar musikteater med utgångspunkt i Vingåkers Folkets Park. Förra sommaren kunde vi se honom här på Poppegården i Ett Drömspel.
Thomas Poppe har ett delat liv mellan musiken och teatern. Som trubadur och låtskrivare har han bland annat gett ut skivorna Father, Den jag är och Louise. Sin teatrutbildning fick han på Östra Grevie Folkhögskola och Skara Skolscen. Han har spelat på Fredriksdalsteatern i Lilla Helgonet med sin far Nils Poppe och Upp till camping med Eva Rydberg. Thomas har även medverkat i flera uppsättningar här på Poppegården, så som rollen Bill Ray i uppsättningen Sista sommaren 2017.
Anders Wällhed har genom åren regisserat över 100 uppsättningar på teaterscener, radioteater, film och TV. Han utbildades till regissör på Dramatiska institutet i Stockholm. Han var en välkänd radioröst på Sveriges Radios Kulturredaktion under trettio år. Han skapade revyhistoria tillsammans med Kent Andersson på teater Aftonstjärnan under 8 år. Anders har gett ut 21 böcker och är hedrad med en författarplatta vid Parapeten i Helsingborg. Han har bland annat skrivit biografin Jag söker en människa om Kent Andersson, novellsamlingen Konsten att förkorta evigheten och 2021 kom romanen Smältpunkten. Konsten att förkorta evigheten blev också titeln på hans fjärde pjäs skriven direkt för Poppegården, som vi satte upp sommaren 2019. I år lotsar han oss genom Marie-Louise Ekmans manus med sin alltid lika trygga regiblick.
Katten Sindra föddes i juli 2010 på en gård i närheten av Asmundtorp. Hon tycker om att fånga humlor och att ligga och vila sig i soffor som hon hårar ner…