2016

“Rut och Ragnar” av Kristina Lugn

Sommaren 2016 var det bodelning här på Poppegården, när Rut och Ragnar summerade ett långt äktenskap och hängde ut det känslomässiga bohaget på vädring för sista gången – med ömsom skratt och hårda ord.

Rut och Ragnar | Poppegården 2016

Samtidigt som jag klipper rosorna på Poppegården och otåligt inväntar sommarens, Per Holmbergs och Anders Wällheds ankomst här i Domsten, memorerar jag replikerna till årets sommarpjäs Rut och Ragnar:

‟Någonstans måste väl ändå äktenskapet finnas…
…även om det befinner sig i upplösningstillstånd.‟

‟Kan man inte ens få en liten julhälsning från äktenskapet..?‟

‟Jag tror att själva förutsättningen för att ett äktenskap
skall hålla så länge som vårt, är att minst en av
de inblandade glömmer bort att varje människa
föds som ett underverk av möjligheter.‟

Rut och Ragnar är en av Kristina Lugns mest älskade pjäser. Den publicerades första gången 1997 och har sedan dess spelats flitigt. Bland annat på Stockholms Stadsteater, där den gick i flera år med Meta Velander och Ingvar Kjellson i rollerna. Den handlar om ett par som har varit gifta i 35 år och som nu äntligen bestämt sig för att gå skilda vägar. När pjäsen börjar dansar de överlyckliga en vals tillsammans. Men sedan börjar minnena stiga upp till ytan, med olika anklagelser som följd. Pjäsen är mycket rolig, full av bitande ironi och drastiska formuleringar. Men den vore inte skriven av Kristina Lugn om det inte också fanns en mörk klangbotten. Själv säger hon så här:

‟Det mitt författarskap handlar om är min enorma rädsla för att förlora människor, även mig själv. Det är mitt enda tema.‟

När rosorna ännu en gång blommar utmed skånelängans fasad och sommarsolen åter låter sundet glittra i fonden, ser jag och Per fram emot att under hela juli månad få ta emot både gamla stamgäster och nya ansikten här på Poppegården. Varmt välkomna!

/GUNILLA i april 2016

Spegelbilder-Recension-HD-2015-Banner

“Rut och Ragnar är ett strålande val av pjäs för sommarens uppsättning på Poppegården. Per Holmberg ger pondus åt mannen i sina bästa år som ska börja om på nytt med ett cyniskt leende i mungipan. Gunilla Poppe bollar tillbaka replikerna med en skörare känslighet som låter sorgen skymta under elakheterna.”

Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad

Medverkande:

Gunilla Poppe och Per Holmberg

Regi:

Anders Wällhed

Premiär:

Fredagen den 1 juli 2016 klockan 19.00

Föreställningar:

Den 2 juli till den 31 juli 2016
Tisdag till Fredag kl. 19.00
Lördag och Söndag kl. 15.00

Ensemble:

Per Holmberg började sitt sceniska liv i slutet av 60-talet på Pistolteatern i Stockholm. Efter teaterhögskolan i Göteborg i början av 70-talet har han spelat allt från djupaste drama till sprudlande fars, företrädelsevis på Dramaten i Stockholm samt på stadsteatrarna i Uppsala och Norrköping. Genom åren har han även arbetat på Riksteatern och Maximteatern i Stockholm. Han har också gjort ett stort antal film- och TV-roller, som exempelvis i ”Roland Hassel”, “Cleo”, “Lilla Jönssonligan”, “Anna Holt”, “Beck.gamen”, “Svensson, Svensson”, ”Eva och Adam” och “Rederiet”. Per har även regisserat ett femtontal teateruppsättningar. 2015 gjorde Per skånepremiär här på Poppegården med uppsättningen ”Spegebilder” som vi turnerade med runt om i Sverige året efter.

Gunilla Poppe genomgick Dramatens Elevskola 1954-57. Hon var 17 år när hon kom in – en av de yngsta genom tiderna. Efter detta tillbringade hon fyra år på Helsingborgs Stadsteater, där hon fick göra skiftande roller som: Prinsessan i “Svinaherden”, hora i “Tolvskillingsoperan” och dramatiska roller i “Utsikt från en bro” och “Anne Franks Dagbok”. Sedan åkte Gunilla Poppe till Stockholm, där hon medverkade på TV-teatern i ett par uppsättningar, åkte på flera turneer där hon bland annat spelade ”Beatie” i Arnold Weskers “Rötter” och Shen Te Shui Ta i “Den goda människan från Sezuan”. Sommaren 1962 gestaltade hon “Flickan med hunden” i “Soldaten Svejk” på Skansenteatern i Stockholm. Huvudrollen Svejk spelades av Nils Poppe.S å gick det som det gick. Efter barnafödande spelade Gunilla på Borås Stadsteater och på Fredriksdalsteatern, både hos Nils Poppe och Eva Rydberg, i sammanlagt 20 säsonger. I 21 år var Gunilla anställd vid Malmö Stadsteater. Hon har även producerat egna uppsättningar i Helsingborg på somrarna, sedan 1986. Sedan 2011 har hon gjort pjäser på Poppegården: “Damen i Väntsalen”, “Pelikanen”, “Marknadsafton”, “Kvartetten” och så “Spegelbilder” sommaren 2015.

Anders Wällhed har genom åren regisserat över 100 uppsättningar på teaterscener, radioteater, film och TV. Han utbildades till regissör på Dramatiska institutet i Stockholm. Han var en välkänd radioröst på Sveriges Radios Kulturredaktion under trettio år. Han skapade revyhistoria tillsammans med Kent Andersson på teater ”Aftonstjärnan” under 8 år. Anders har gett ut 19 böcker och är hedrad med en författarplatta vid ”Parapeten” i Helsingborg. Han kom nyligen ut med biografin ”Jag söker en människa” om Kent Andersson. Förra årets pjäs ”Spegelbilder” var hans tredje pjäs skriven direkt för Poppegården och i år ser han fram emot att få sätta tänderna i Kristina Lugns dramatik.

Katten Sindra

Katten Sindra föddes i juli 2010 på en gård i närheten av Asmundtorp.
Hon tycker om att fånga humlor och att ligga och
vila sig i soffor som hon hårar ner…

Epilog:

Kära publik!

Rut och Ragnar har nu bråkat färdigt för den här gången. Stolarna är tillbakalämnade till Vikvalla idrottsplats. Alla flyttkartonger är uppeldade och matsalsbordet är nu definitivt itusågat och ligger som ett kasserat virkesupplag vid garaget i väntan på grovsopehämtningen om två veckor. Nära 1400 personer har hittat hit till Poppegården denna sommar! Det var många skratt, men ibland förfasade man sig…

Som till exempel när Ragnar säger: ”Du är min längtan uttryckt i fläsk!” Då hördes ibland en kommentar ifrån publiken: ”Nej men det var det värsta!” Många hade också funderingar kring det vemodiga slutet.

Kring detta kan man diskutera mycket, tror jag.

Tack kära kära publik för all er uppskattning i år, och varmt välkomna tillbaka nästa sommar!

/GUNILLA i augusti 2016

Rulla till toppen