2015

“Spegelbilder” av Anders Wällhed

Sommaren 2015 möttes nutid och dåtid här på Poppegården, när en författare i 1800-tals-sångerskan Jenny Linds gamla hus ska försöka skriva en pjäs om hennes relation till H.C. Andersen. Ett arbete som stöter på patrull, men också oanade paralleller, när nutiden brakar in i skrivstugan.

Spegelbilder | Poppegården 2015

Ett kammarspel med fri fantasi

Vår uppsättning ”Spegelbilder” är en nyskriven pjäs i två akter.
Den speglar det sista mötet mellan Danmarks världsberömde författare: H.C. Andersen – och den kanske största svenska operasångerskan genom tiderna: Jenny Lind.

H.C. Andersen föddes den 2 april 1805 som son till en skomakare och dog i Odense den 4 augusti 1875. Trots en fattig och enkel uppväxt lyckades han etablera sig som en författare som fick stöd av både Kungahuset och det intellektuella etablissemanget. H.C. Andersens sagor blev redan under hans livstid världsberömda och fortfarande fascinerar de ständigt nya läsare. H.C. Andersens liv var inte den rosiga och framgångsrika idyll som eftervärlden vill göra den till, men inte heller så tragisk som han försökte inbilla sig själv att den var. Han var en komplicerad och svårtolkad människa – och som en sådan stiger han in i pjäsen.

Jenny Lind föddes i Stockholm den 6 oktober 1820 och dog i Malvern i England 1887. Sin musikaliska utbildning fick hon vid Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Hon mötte tidigt scenens värld och vid nio års ålder blev hon elev vid Kungliga Teatern i Stockholm. Snart uppmärksammades hennes unika sångröst. Jenny Lind utnämndes till hovsångerska 1840 och blev samma år ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin. Tidigt blev hon ett av de absolut största namnen på den europeiska operascenen. Utan jämförelse oerhört uppskattad och inte minst Drottning Victorias gunstling. I folkmun kallades hon den svenska näktergalen. Efter operakarriären gjorde hon flera bejublade turnéer i Amerika. Det är ingen hemlighet att H.C. Andersen var hopplöst förälskad i henne. En obesvarad kärlek som dock lämnade efter sig ett livslångt kamratskap. Jenny Lind var i grunden en disharmonisk människa men med en stark utstrålning som satte djupt intryck på samtiden.

I pjäsen skildras med fri fantasi och förhoppningsvis humor deras sista möte, samtidigt som den sceniska berättelsen gör en direkt koppling till vår tid. En inblick hos en familj som numera är bosatta i det hus som Jenny Lind en gång köpte till sina föräldrar.

Välkommen till båda världarna.

Anders Wällhed
Manusförfattare och regissör

Spegelbilder-Recension-HD-2015-Banner

“Med imponerande effektiva klädombyten och professionalitet ut i fingerspetsarna ger aktörerna liv och klang åt det förflutnas storstjärnor.”

Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad

Medverkande:

Gunilla Poppe, Per Holmberg, Mia Poppe, Niclas Strand,
Tuva Byström-Poppe och Hanna Strand

Premiär:

Fredagen den 3:e juli 2015 klockan 19.00

Föreställningar:

Den 4 juli till den 2 augusti 2015
Tisdag till Fredag kl. 19.00
Lördag och Söndag kl. 15.00

Klicka här för att se bilder från föreställningen

Ensemble:

Per Holmberg började sitt sceniska liv i slutet av 60-talet på Pistolteatern i Stockholm. Efter teaterhögskolan i Göteborg i början av 70-talet har han spelat allt från djupaste drama till sprudlande fars, företrädelsevis på Dramaten i Stockholm samt på stadsteatrarna i Uppsala och Norrköping. Genom åren har han även arbetat på Riksteatern och Maximteatern i Stockholm. Han har också gjort ett stort antal film- och TV-roller, som exempelvis i ”Roland Hassel”, “Cleo”, “Lilla Jönssonligan”, “Anna Holt”, “Beck.gamen”, “Svensson, Svensson”, ”Eva och Adam” och “Rederiet”. Per har även regisserat ett femtontal teateruppsättningar, men han har aldrig spelat teater i Skåne. Han är mycket glad och stolt över att få skånepremiär just på Poppegården i Domsten.

Gunilla Poppe genomgick Dramatens Elevskola 1954-57. Hon var 17 år när hon kom in – en av de yngsta genom tiderna. Efter detta tillbringade hon fyra år på Helsingborgs Stadsteater, där hon fick göra skiftande roller som: Prinsessan i “Svinaherden”, hora i “Tolvskillingsoperan” och dramatiska roller i “Utsikt från en bro” och “Anne Franks Dagbok”. Sedan åkte Gunilla Poppe till Stockholm, där hon medverkade på TV-teatern i ett par uppsättningar, åkte på flera turneer där hon bland annat spelade ”Beatie” i Arnold Weskers “Rötter” och Shen Te Shui Ta i “Den goda människan från Sezuan”. Sommaren 1962 gestaltade hon “Flickan med hunden” i “Soldaten Svejk” på Skansenteatern i Stockholm. Huvudrollen Svejk spelades av Nils Poppe.S å gick det som det gick. Efter barnafödande spelade Gunilla på Borås Stadsteater och på Fredriksdalsteatern, både hos Nils Poppe och Eva Rydberg, i sammanlagt 20 säsonger. I 21 år var Gunilla anställd vid Malmö Stadsteater. Hon har även producerat egna uppsättningar i Helsingborg på somrarna, sedan 1986. Sedan 2011 har hon gjort pjäser på Poppegården: “Damen i Väntsalen”, “Pelikanen”, “Marknadsafton” och så “Kvartetten” förra sommaren.

Mia Poppe är utbildad vid teaterhögskolan i Göteborg. Arbetat åtskilliga somrar på Fredriksdalsteatern. Förutom ett antal privatteatrar har hon också varit anställd på Riksteatern och Stockholms stadsteater. Mia har medverkat i film och TV. Mia undervisar på Calle Flygare teaterskola och anlitas ofta som regissör, teaterlärare och föreläsare. Sommaren 2014 spelade hon i Amy i ”Charleys Tant” på Mälarhöjdens Friluftsteater och på hösten samma år turnerade hon med ”Dödsfällan”. Mia åke även på turné hösten 2015, denna gång med lustspelet ”Bröderna Östermans Huskors”. Mia spelade sommaren 2012 dottern i ”Pelikanen” på Poppegården.

Niclas Strand är utbildad till skådespelare på Calle Flygare teaterskola. Har spelat revy, operett och musikteater på olika teatrar och i fria grupper. Niclas underhåller också med visprogram, konserter och i krogshower. Sommaren 2014 spelade han i Babberley i ”Charleys Tant” på Mälarhöjdens Friluftsteater och hösten 2015 åker han med ”Bröderna Östermans Huskors” på turné runt om i landet. Niclas har gästspelat som ordningsam kund i en del reklamfilmer för Coop och senaste besöket på Poppegården var 2012 som Fredrik i ”Pelikanen”.

Tuva Byström-Poppe har medverkat i Jonas Gardells pjäs ”Människor i solen” på Hågelby friluftsteater och sjungit i showgruppen Widén-Strand-Poppes julkonserter. Hon har även spelat en roll i ett filmprojekt med Calle Flygare teaterskola.

Hanna Strand har varit med i en föreställning med Opera Light på Boulevardteatern i Stockholm, sjungit i showgruppen Widén-Strand-Poppes julkonserter samt spelat barn på filmklipp i Jörgen Mörnbäcks show.

Anders Wällhed har genom åren regisserat över 100 uppsättningar på teaterscener, radioteater, film och TV. Han utbildades till regissör på Dramatiska institutet i Stockholm. Han var en välkänd radioröst på Sveriges Radios Kulturredaktion under trettio år. Han skapade revyhistoria tillsammans med Kent Andersson på teater ”Aftonstjärnan” under 8 år. Anders har gett ut 19 böcker och är hedrad med en författarplatta vid ”Parapeten” i Helsingborg. Han har nyss kommit ut med biografin ”Jag söker en människa” om Kent Andersson. ”Spegelbilder” är hans tredje pjäs skriven direkt för Poppegården.

Katten Sindra

Katten Sindra föddes i juli 2010 på en gård i närheten av Asmundtorp.
Hon tycker om att fånga humlor och att ligga och
vila sig i soffor som hon hårar ner…

Epilog:

Den svenska sommaren 2015 kommer väl inte att gå till historien som den varmaste och torraste – men den värme och entusiasm som vi känt från vår trogna publik har stöttat oss genom många kalla spelkvällar, även om vi också har haft kvällar som har varit så ljumma, vindstilla och stämningsfulla som Poppegården har när den är som bäst.

Berättelsen om H.C. Anderssens och Jenny Linds öde har berört många – på olika sätt. Även trafikanterna på Bygatan fick sig en upplevelse den gången H.C. Anderssen i full kostym kom vandrande med sin spatserkäpp för att be närmsta grannen att vänta med att klippa häcken till efter fem när matinen var slut. Vilket grannen också gjorde. Tack för det!

Vi har nu spelat vår sista föreställning för den här säsongen och säger ett stort tack till alla er som har besökt oss i år och på återseende, här på Poppegården snart igen!

/Gunilla med ensemble i Domsten den 2 augusti 2015

Gästspel på Poppegården

Den 10-12 juni 2015 gästades vi även av musikteatergruppen Widén-Strand-Poppe som satte upp sin nya familjeteater ”Reskamraten”, som bygger på H.C. Andersens berömda saga. Det blev några härliga matinéföreställningar här på Poppegården. Vi hoppas på fler samarbeten framöver och önskar välkomna åter!

Reskamraten

”Reskamraten” av H.C. Andersen

Musikalisk familjeteater med nyskriven musik för åldrarna 3-103 år!
Ska den förhäxade prinsessan någonsin bli god? Kommer det otäcka bergatrollet besegras? Följ med Johannes på sin äventyrliga vandring och få svar. Musik, mystik och dramatik i H.C. Andersens saga om att godhet alltid lönar sig – ty hjälper du någon så får du själv hjälp tillbaka – om än från oväntat håll..

Medverkande:

Mia Poppe, Johanna Widén, Gunilla Poppe,
Thomas Widén och Niclas Strand

Föreställningar sommaren 2015:

Premiär: Fredag 10 juli klockan 14.00

Lördag och söndag, 11-12 juli, klockan 11.00

Klicka här för mer information om
Widén-Strand-Poppe
Rulla till toppen