2014

“Kvartetten” av Ronald Harwood

Sommaren 2014 förvandlades Poppegården till en fristad för fyra åldrade operastjärnor som möttes igen efter många år. Gamla sår revs upp, sedan länge avsomnade passioner och förälskelser fick nytt liv. Vad som helst kunde hända! Vi vet alla att livet är ändligt, men det är aldrig försent för ett nytt äventyr bakom nästa vägkrök.

Kvartetten Poppegården 2014

Kvartetten Poppegården 2014 | hd.se
“…det finns något väldigt sympatiskt över hela evenemanget – teater i en trädgård en sommarkväll, utan krusiduller och med aktörer som fortfarande verkar älska sina yrken.”

Elin Wrethov, Helsingborgs Dagblad

Kvartetten Poppegården 2014 | hd.se
“ Idylliska Poppegården i Domsten blir den här sommaren åter skådeplats för en teateruppsättning. Den här gången om fyra åldrade operasångares sista föreställning.”

Stefan Lindqvist, Helsingborgs Dagblad

Medverkande:

Berit Carlberg gick på scenskolan i Malmö 1965-67. Efter detta debuterade hon som ”Glada Änkan” mot Jarl Kulle. I många år har vi sett henne som primadonna hos Nils Poppe på Fredriksdalsteatern och hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern i Göteborg. Berit har varit anställd vid Malmö Opera, Folkoperan och Norrbottensteatern. Dessutom har hon gjort flera turneer med Riksteatern. Hon har även haft regiuppdrag och gjort många konserter. Sedan 2001 har hon på somrarna spelat och producerat föreställningar vid Hebbevillan i Södertälje och satte bland annat upp ”Kvartetten” sommaren 2009.

Gunilla Poppe gick ut Dramatens Elevskola 1957. Hon har bland annat arbetat på Riksteatern och på stadsteatrarna i Helsingborg, Borås och Malmö. Hon har spelat på Fredriksdalsteatern med Nils Poppe och senare Eva Rydberg. Sedan 1986 har hon producerat lyrikprogram, cabareer och teaterföreställningar om somrarna i och kring Helsingborg, de senaste åren främst här på Poppegården.

Bo G Anderssons teaterbana började i Lund med teatergruppen ”Proteus”. Samtidigt läste han ”Teater drama film”. Sedan blev det ABFs Föreningsteater i Helsingborg och efter det ”Folkteatern i Malmö”. 1987 anställdes Bo vid Helsingborgs Stadsteater, där han blev kvar till sin pensionering 2012. På Stadsteatern medverkade Bo i närmare 60 uppsättningar. Senast såg vi honom i ”Körsbärsträdgården”. Och vem minns inte hans ”Magni” i ”Marknadsafton” förra sommaren på Poppegården.

Per Jonsson lämnade Jämtlands fjällvärld redan som 17-åring för att flytta söderut och söka sig en bana inom teatern. 1954 kom han in på Göteborgs Stadsteaters elevskola. Efter denna var han ett par, som han själv säger, lärorika år på Atelierteatern. Sedan blev det Stockholm och TV-teater, följt av flera turneer med Riksteatern. På en turné träffade han sin livsledsagarinna sedan 50 år: Anna-Greta Bergman. Sedan bar det av till Helsingborg där de båda kom att stanna fram till pensionen. Per minns med glädje alla kvalfulla fantasieggande möten med Beckets trashankar, Shakespeares narrar, Strindbergs luggslitna officerare, Ionescos senila galningar (med hustru Anna-Greta i dödsföraktande samspel). Önskeroller? De flesta, säger Per. Omöjliga att förverkliga utan god ledning av regissörer och underbara kamrater på och bakom scenen. Inte minst nu senast i Stadsteaterns stora succé: ”I sista minuten”. Varmt välkommen till Poppegården, Per!

Anders Wällhed har genom åren regisserat över 100 uppsättningar på teaterscener, radioteater, film och TV. Han utbildades till regissör på Dramatiska institutet i Stockholm. Han var en välkänd radioröst på Sveriges Radios Kulturredaktion inder trettio år. Han skapade revyhistoria tillsammans med Kent Andersson på teater ”Aftonstjärnan” under 8 år. Anders har gett ut 19 böcker och är hedrad med en författarplatta vid ”Parapeten” i Helsingborg. Han har nyss kommit ut med biografin ”Jag söker en människa” om Kent Andersson.

Epilog:

Vi lägger ännu en sommaruppsättning till handlingarna och ser tillbaka på en varm och härlig månad där många ansikten i publiken dök upp mer än en gång. Tack till er alla i vår trofasta publik, som gav oss och vår pjäs “Kvartetten” ett sådant fantastiskt mottagande med stående ovationer vid flera tillfällen! På kärt återseende nästa år!

/Gunilla med ensemble i augusti 2014

Rulla till toppen